Собаки розпізнають COVID-19 за запахом. Як цим користуються в ЄС

Фінські дослідники заявляють, що навчені ними собаки можуть швидко й надійно розпізнати коронавірус за запахом. Але поки що цією практикою користуються дуже рідко. В чому причина?

Друга хвиля пандемії накриває Європу. Нещодавно Бельгія повідомила, що перестає тестувати громадян, що не проявляють симптомів COVID-19, навіть якщо вони мали контакти з хворими, тому що країна просто не справляється з обсягом цієї роботи. Не кращими є справи і в інших країнах Євросоюзу: проводити масові тестування і одночасно відстежувати ланцюги заражень їм вдається лише насилу.

Тим часом пес-рятувальник Коссі, що працює в аеропорту Гельсінкі, може за лічені секунди надійно визначити, чи заражений той чи інший пасажир коронавірусом. Найкраща нагорода за цю послугу для собаки - порція корм.

Якби завдання з виявлення інфікованих коронавірусом надали Коссі й іншим собакам, то десятки й сотні заражень могли б бути виявлені за мінімальний час, з мінімальними витратами і без заподіяння обстежуваним того дискомфорту, на який скаржаться багато з тих, хто здає ПЛР-тест.

Як собаки розпізнають коронавірус

Понюхавши хустку, яку носили на шиї або зап'ястку, собака може ще за п'ять днів до того, як в інфікованого проявляться перші симптоми, розпізнати, чи заражений власник хустки коронавірусом. "Собака міг би легко врятувати так багато життів!", - каже дослідник у галузі ветеринарної медицини Гельсінського університету Анна Хільм-Бйоркман. За її словами, точність відповідних тестів, які вони проводили з собаками, сягає майже ста відсотків.

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар