НА ЕТНОФЕСТИВАЛІ ПІД ПОЛТАВОЮ ГОТУВАТИМУТЬ 70 ВИДІВ БОРЩУ


Етнофестиваль «Борщик у глиняному горщику 2020», що проводиться в етносадибі «Лялина Світлиця» (Опішня), відбудеться  15 серпня. На заході приготують на 10 видів борщу більше, ніж минулого року.
Про це організаторка етнопросвітницького осередку, фестивалю докторка історичних наук та етнологиня Олена Щербань розповіла у понеділок, 2о липня.
«Традиційно – що в другу суботу серпня, коли достигають овочі для борщу, збільшуємо кількість борщиків, 70 приготуємо цьогоріч. Нове – паралельно випікаємо 7 весільних короваїв, вперше будемо випікати бездріжджовий хлібець, книші, стульні, пиріжки і коровай в новозбудованій бездріжджовій печі»
Також вона говорить, що незвичним буде формат проведення, але подробиці відкриють трохи пізніше.
Крім того, хочуть відгуляти 7 фрагментів весіль. Враховуючи побажання гостей попередніх етнофестивалів, вперше дегустація оригінальних борщів із глиняних горщиків відбуватиметься увесь день. Але борщики будуть різними, тому хто не встигне – той запізниться.
Уже відома програма етноФестивалю «Борщик у глиняному горщику 2020»:
Дійство триватиме з 8 ранку до 8 вечора.
8ºº – 10 ºº – презентація-дегустація борщиків на снідання:
куштуємо, голосуємо, обираємо найсмачніший: 1. з курочкою,  2. з квасолечкою, 3. з вушками, 4. з грушками, 5. з яєчками, молодий і 5 авторських.
10ºº – 12ºº – презентація-дегустація особливих 10 борщиків на друге снідання: куштуємо, голосуємо, обираємо найсмачніший.
Серед них будуть такі: 11. з медком; 12. київський; 13. з потрухом, 14. борщ перезолений, 15. розхідний борщ; 16. з раками; 17. з карасиками; 18. мамин борщ, 19. зі смаженими огірочками, 20. фірмовий «Лялин борщик».
12ºº – 14ºº – презентація-дегустація 20 борщиків на підобід від садиб сільського зеленого туризму:
  1. садиба №1, 22. садиба №2; 23. садиба №3; 24. садиба №4, 25. садиба №5, 26. садиба №6, 27. садиба №7; 28. садиба №8; 29. садиба №9; 30. садиба №10
+ 10 авторських борщиків
14ºº – 16ºº – презентація-дегустація 10 борщиків на обід:
  1. квасок; 42. борщик із приварком; 43. борщик із сіллю, долею та добрим здоров’ям; 44. жонатий борщ, 45. борщ-голюх; 46. борщик ріденький так солоденький; 47. борщик накипчастий;
+ 2 авторські борщі
16ºº – 18ºº – презентація-дегустація 10 борщів обрядових на підвечірок:
  1. Великодній, 52. Різдвяний, 53. Троїцький; 54. на сватання; 55. весільний, 56. «понеділковий»; 57. борщ на хрестини, 58. недільний скоромний; 59. недільний пісний; 59. святковий; 60. + 10 авторських
А ще присутні зможуть скуштувати класичний полтавський борщик із галушечками, коржі, варенички, книшики, котяче сало, тертуха та кантабас від куми.
Галушки на сироватці від човно-федорівської майстрині-господині Катерини Іванівни Скрипки.
Вартість вхідного квитка: 100 гривень.
За детальною інформацєю можна звернутися до Олени Щербань за телефонами: (066) 18 45 061; (068) 42 808 35.
Джерело:
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар